Sfaturi pentru newbies… si nu numai

Motto: … mă lamentez pentru că gîndesc şi gîndesc pentru că-mi pasă  

Vorbesc des despre cît de important este să fii cu ochii in patru cînd semnezi orice fel de contract sau angajament. Întotdeauna cel ce te semnează cîştigă din tine. Aşa este peste tot, e o convenţie despre care ştim cu toţii.

Exista o categorie de artisti care s-au integrat – sau ma rog, au fost integrati – in sistem. Ei nu mai au probleme existentiale, ei vor avea intotdeauna acces la banii publici si vor fi permanent remunerati. In acelasi timp ei sunt cei care blocheaza si frineaza dezvoltarea sanatoasa si fireasca a lucrurilor.

Pentru noi ceilalti ramine calea independentei si a liber profesionalismului crud si nemilos.

In aceste scrieri incerc sa impartasesc din experientele si greselile mele (pentru ca voi sa stiti ce si cum sa evitati pe parcursul carierei voastre) si propun atentiei publice necesitatea unei forme organizate de protejare a breslei noastre. In momentul de fata nu exista nici o asociatie sau sindicat sau uniune care sa reglementeze si sa apere interesele breslei muzicienilor liber-profesionisti din Romania.

Image

Nu ezitati sa citiţi orice fel de contract sau angajament cu mare atenţie de mai multe ori. Nu vă temeţi să puneţi intrebări. Dacă ei vă vor cu adevărat, vă vor răspunde. Cel mai bun lucru este să consultaţi un avocat  sau o companie specializată în management/impresariat şi consultanţă artistică – alta decît cea cu care urmează să semnaţi – înainte de semnarea acestuia.

Gîndiţi-vă bine la clauzele care v-ar proteja şi mai mult în timpul derulării contractului şi fără prea multe scrupule dar realist şi cu bun simţ  cereţi să fie introduse. Sfătuindu-vă cu oameni avizaţi, reduceţi substanţial cantitatea de disperare, de decepţie şi de angoasă, atît de frecvent întîlnite în cariera oricăruia dintre noi.

Un lucru ce nu trebuie trecut nicicînd cu vederea este curajul fiecăruia de a spune NU celor care in ciuda promisiunilor şi a vorbelor mari sunt compromişi într-un fel sau altul.

Fiţi duri! Dacă aveţi cea mai mică îndoială in privinţa credibilităţii acestor persoane, nu ezitaţi nici o clipă să-i refuzaţi. La urma urmei este vorba de cariera voastră, numai în voi înşivă vă puteţi increde. Aveţi grijă de voi!

Image

 

Şi încă ceva: nu încetaţi niciodată să cultivaţi idea de comunitate şi de breaslă, căci numai prin această apartenenţă vă puteţi găsi confortul, echilibrul şi siguranţa, de care generaţia mea nu a avut parte şi a cărei absenţa a resimţit-o întotdeauna.

Articulaţi-vă, trăiţi, iubiţi şi nu vă lăsaţi păcăliţi!

Mai am povesti… vreti sa le auziti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: